Yucca (Root) with Cuban Mojo Sofrito (Cuba)


 Cuban Dishes Inspired by the Movie the Chef -2014
Receta Yucca (Root) with Cuban Mojo Sofrito

Ingredients
2 – 3 Large Yucca Root
1 tbsp Salt
Water

For the Mojo
2 tbsp Vegetable oil
2-3 cloves of garlic, minced
1/3 cup of onion, diced
1/3 cup of orange juice

For the Sofrito
2 Tbsp of vegetable oil
2-3 cloves of garlic, minced
1/3 cup Red Peppers, chopped
1/3 cup Green Peppers, chopped
1/3 cup Orange Peppers, chopped
1/2 cup Onion, chopped
1/3 cup cilantro, chopped








Preparation
Yucca:
Cut the ends of the Yucca.
Cut the root crosswise (in 2 or 3 pieces)
With a knife, make a lengthwise in the center and cut slightly turning the yucca around at the same time that you are peeling.
With a knife go all the way around peeling the skin of the yucca.
Cut is small pieces.
Rinse the Yucca.
Fill a large pot with enough water to cover.
Place the yucca into the pot.
Add salt.
Bring to a boil over medium-high heat, cover, and cook for about 20 minutes or until is tender (Sometimes the Yucca can be a little hard and need longer time to cook)
Remove from the Pot with a scoop colander and put on a plate.

Mojo:
Heat the oil in a large frying pan.
Add the garlic and cook for about 30 seconds.
Add the onion and cook until is lightly golden.
Add the orange juice
Add salt to taste

Sofrito:
Heat the oil in a large frying pan.
Add the garlic and cook for about 30 seconds.
Add the onion and cook until is lightly golden.
Add the peppers and cook for 3 minutes to medium low heat
Add salt to taste.
Cook for 2 more minutes
Add cilantro
Remove from the stove

Optional:
You can also prepare the Mojo Sofrito together

Mojo Sofrito
Heat the oil in a large frying pan.
Add the garlic and cook for about 45 seconds.
Add the onion and cook until is lightly golden.
Add the peppers and cook for 3 to 5 minutes to medium low heat.
Add the orange juice.
Add salt to taste.
Cook for 2 more minutes.
Add cilantro.
Remove from the stove.

Preparation of the Yucca with Mojo and Sofrito
The Yucca is ready, the Mojo and the Sofrito.
Pour the hot Mojo Sofrito in the top of the Yucca and mix carefully and serve immediately.
The Yucca is very delicious and a healthy and light dish!

If you like also you can fry the yucca ( after boiled and cool down) in a little of oil.


VIDEO Yucca (Root) with Cuban Mojo Sofrito

Receta Yuca con Mojo Sofrito Cubano

Ingredientes
Yuca
2-3 Yucca Root
1 cucharada de sal
Agua

Para el Mojo :
Aceite vegetal 2 cucharadas
2-3 dientes de ajo, picados
1/3 taza de cebolla, cortada en cubitos
1/3 taza de jugo de naranja

Sofrito:
2 cucharadas de aceite vegetal
2-3 dientes de ajo, machacados
1/3 de taza de pimientos rojos, finamente picados
1/3 taza de pimientos verdes, finamente picados
1/3 taza de pimientos anaranjados, finamente picados
1/2 taza de cebolla, finamente picada
1/3 taza de cilantro, finamente picado

Preparacion
 Yuca:
Cortar los extremos de la Yuca.
Cortar el sentido transversal (en 2 o 3 piezas)
Con un cuchillo, hacer un corte longitudinal en el centro e ir pelando a medida que va girando la yuca.
Córtela en pequeños trozos
Enjuague la Yuca
Llene una olla grande con agua suficiente para cubrir la yuca .
Coloque la yuca en la olla.
Añadir sal.
Hiérvala a fuego medio-alto, tape y cocínela por unos 20 minutos o hasta que esté suave (A veces la yuca puede ser un poco dura y necesita más tiempo para cocinarla)
Retire de la olla con un colador y póngala en un plato.

Mojo :
Calentar el aceite en una sartén grande.
Agregue el ajo y cocine por unos 30 segundos.
Agregue la cebolla y cocine hasta que esté ligeramente dorada.
Añadir el zumo de naranja
Añadir sal al gusto

Sofrito:
Calentar el aceite en una sartén grande.
Agregue el ajo y cocine por unos 30 segundos.
Agregue la cebolla y cocine hasta que esté ligeramente dorada.
Añadir los pimientos y cocine por 3 minutos a fuego medio-bajo
Añadir sal al gusto.
Cocine por 2 minutos más
Añadir el cilantro
Retirarla de la estufa

Opcional:
También puede preparar el Mojo Sofrito juntos.

Mojo Sofrito
Calentar el aceite en una sartén grande.
Agregue el ajo y cocine durante unos 45 segundos.
Agregue la cebolla y cocine hasta que esté ligeramente dorada.
Añadir los pimientos y cocine durante 3 a 5 minutos a fuego medio-bajo.
Añadir el zumo de naranja.
Añadir sal al gusto.
Cocine por 2 minutos más.
Añadir el cilantro.
Retirarla de la estufa.

Preparación de la Yuca con Mojo y Sofrito
La Yuca, el Mojo y el Sofrito ya están listos.
Vierta el Mojo Sofrito caliente sobre la yuca y mezcle cuidadosamente. Sirva inmediatamente.
La yuca es muy deliciosa y un plato sano y ligero!

Si te gusta también puedes freír la yuca (después de ser hervida y reposada) en un poco de aceite.

Very Interesting - Other names for the Yucca (Otros nombres de la Yuca)

"Cassava (Manihot esculenta), also called maniocyucabalinghoy or kamoteng kahoy (in the Philippines), mogo (in Africa), mandiocatapioca-root (predominantly in India) and manioc root" from wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Cassava). If you want to learn more about Yucca click here!
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Homemade Cuban Bread


Medianoche


Yucca (Root) with Cuban Mojo Sofrito


Mojo Marinate Pork Shoulder Pernil Marinado con Mojo Cubano



Plantain Chips (Tostoncitos)




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A chef by heart and hearth!
Carolina Ascanio

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