Homemade Cuban Bread (Cuban Dishes Inspired by the Movie the Chef -2014)

  
This Cuban Bread is really delicious and is very easy to make. You start the preparation one day ahead with the preparation of the starter.   If you want to have real Cuban Bread this is the recipe you are looking at least that you can buy already baked Cuban Bread... If you want has some Mojo Pork Cubanos like from the movie the Chef you can do your own Cuban Bread because with another type of bread is no going to be Cuban!!!!

Este pan cubano es realmente delicioso y es muy fácil de hacer. Comienza la preparación un día antes de la preparación. Si quieres tener un verdadero pan cubano esta es la receta que deseas al menos que ya lo puedas compres listo. Si quieres unos deliciosos sándwiches Cubano de Pernil como los de la Película del Chef, lo puedes elaborar tú mismo.  Con otro tipo de pan ya no serían Cubanos!

Recipe Homemade Cuban Bread

Ingredients
Starter
½ envelope of yeast
1/3 cup bread flour or all-purpose flour
1/3 cup warm water

Yeast
1 ½ envelope of yeast
1 tbsp sugar
1/4 cup of warm water
Note: Use Active Dry Yeast instead of Rapid Rise Yeast. You want the process be natural. Do not rush is you want a great bread!!!

Dough
 Yeast (Prepared)
1 ½ cup of warm water
4 1/2 tbsp lard or vegetable shortening (Crisco)
1 tsp salt
½ batch of the starter
4 ½ cup bread flour or all-purpose flour


Preparation
For the Starter
Measure 1/3 cup of warm water (the temperature should d be around 110-115 F (Note:  if you have a candy thermometer you can measure if no do not worried, you still can the starter. You want the water be warn and no hot because them your yeast do not work.)
In a medium size container place the warm water,   add the half envelope of yeast and the flour and mix wall until the consistency is uniform. Let rest overnight (24 hours is the recommended time) in a warm place. You will use half of the Starter for the Cuban Bread and the other half for the Medianoche (or for make more bread dough)

For the Yeast
Prepare the yeast just before start the preparation of the dough.
In a small container add the warm water, add the yeast and the sugar. Mixed and let it rest in a warm place until the yeast rise. The best place is to put in in your oven (Be sure that ha oven is off).

For the Dough
 After 24 hours the starter is ready to be use.

In a small bowl mixed  the warn water with the lard. You want the lard be dissolve a little bit.
In a large bowl add the yeast (prepared previously).
Add 1 cup of flour and salt. Stir with a wooden spoon or fork.
Add the water with the lard.
Add half of the starter and rest of the flour, keep stirring until is easy to knead.
Knead, fold it and pus fold it and push down with the heel of your hand down with the heel of your hand like you are massaging the dough! Do it for 5 to 7 minutes.
Place in a large grease bowl and let ir rest for 2 to 3 hours. The bread will increase the volume.
With you hand punch a hole in the center. If kept the shape is ready to be use.
Knead for 3 more minutes.
Divide the dough in 4 or 5 pieces.
For each piece shape in a log shape, flatted and fold in a half and reshape again.
The place in the center some bamboo sticks. The bamboo will help to get the right shape of the Cuban bread.
Let it rest for half hours before be baked
Preheat oven to 375o F (190°C).
Just 5 minutes before place the bread in the oven put a container with hot water to create vapor (since we do not have a professional oven) that will help to a obtain a better bread.
Bake for half hour.

One that the bread is ready remove the bamboo stick and let it cool down and know you can make delicious Mojo Pork Cubanos or Cuban Sandwiches!!!




Video How to Make Cuban Bread

Receta Panes Cubanos

Ingredientes
Masa Inicial
½ sobre de levadura
1/3 taza de harina de pan o harina para todo uso
1/3 taza de agua tibia

 Masa
1 ½ sobre de levadura
1 cucharada de azúcar
1 ½ taza de agua tibia
4 1/2 cucharadas de manteca de cerdo o manteca vegetal (Crisco )
1 cucharadita de sal
½ medida de la masa inicial
4 ½ taza de harina de pan o harina para todo uso

Nota: Usa levadura regular en lugar de instantánea. Quieres  que el proceso sea natural. No lo apures y obtendrás un pan de buena calidad!
Preparacion
Para la Masa inicial
Mide1 /3 taza de agua tibia (la temperatura debe estar alrededor de 110 oF-115 oF
(Nota: Si usted tiene un termómetro de caramelo la puede medir, no se preocupe aun la puedes preparar (el agua no puede estar caliente ya que la levadura no fermenta).

En un recipiente mediano coloca el agua tibia, agrégale el medio sobre de levadura y la harina y mezcle hasta obtener una consistencia uniforme. Déjala reposar por 24 horas (es el tiempo recomendado) en un lugar tibio. La mitad de esta masa inicial va a ser utilizada en la elaboración del Pan Cubano y la otra de las Medianoches (o la puedes usar para preparar  más masa de pan).

 Levadura Para la masa
Previo a la preparación de la masa en un tazón mediano agrega el agua tibia, añade la levadura y el azúcar. Mézclela y   déjala reposar en un lugar tibio hasta que fermente. El mejor lugar es en el horno (Asegúrese de el horno este apagado

Para la masa

Después de 24 horas, la masa inicial estará lista.
En un envase pequeño agrega la manteca en el agua tibia para que se disuelva un poco.
En un envase grande agrega la levadura preparada anteriormente.
Agregale el agua con la manteca.
Agrégale 1 taza de harina y la sal. Remueve con una cuchara de madera o un tenedor.
Añade la mitad de la masa inicial y el resto de la harina, sin dejar de remover hasta que sea más fácil de amasar.
Amasala , dóblala y masajéala con la parte de atrás de la palma de la mano.  Hazlo por 5 a 7 minutos.
Colócala en un bol grande engrasado y déjala reposar por 2 a 3 horas. El pan aumentará el volumen.
Con el puño de la mano hazle un  agujero en el centro de la masa. Si se mantiene la forma está lista para ser usado.
Amasa durante 3 minutos más.
Divide la masa en 4 o 5 piezas.
Para cada  una prepara una pieza en forma de cilindro, aplana un poco , doblala por la mitad y dale la forma nuevamente al pan.
En el centro de los panes colóqueles unos palitos de bambú para darle la forma al pan cubano.
Déjalos  reposar por media hora antes de ser horneados.
Precalienta el horno a 375o F (190°C)
5 minutos antes de colocar el pan en el horno ponga un recipiente con agua caliente para crear vapor (ya que no contamos con un horno profesional) que le ayudará a obtener una mejor pan.
Hornee durante media hora.
Una vez que el pan está listo retire los palitos de bambú y déjelo enfriar.

Ya tendrá unos panes cubanos para preparar unos deliciosos sándwiches cubanos de pernil!

Click on the Links for the Recipes


Homemade Cuban Bread


Medianoche


Yucca (Root) with Cuban Mojo Sofrito


Mojo Marinate Pork Shoulder Pernil Marinado con Mojo Cubano



Plantain Chips (Tostoncitos)




Please enjoy mi videos and recipes.Thanks !!!

A chef by heart and hearth!
Carolina Ascanio

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